missbelinda

Plugga dressyrprogram

Kategori: Tips och trix

Att lära sig nya dressyrprogram kan man göra på många olika sätt, speciellt nu med internet och alla dessa hemsidor som man kan hitta programmen på. Men det är en sak att hitta dem, sen så ska de ju fastna i huvudet också ;)

Här kommer en liten lista med olika hemsidor man hittar programmen på och lite andra tips på hur man kan lära sig.

Här finns programmen:
Här på ridsportsförbundets hemsida finns alla dressyrprogram i textformat så man kan läsa in sig på vägarna och se vilka delar det är koefficient på om man undrar det.
Hos Stallbacken hittar man alla program uppritade så man kan se alla vägar som ska göras.
Kollar man upp sitt nya program på båda dessa sidor så tycker jag att de kompliterar varandra väldigt väl: Man kan titta på bilderna och läsa i texten exakt när ett moment börjas och avslutas och vad som ingår.

Titta på andra som rider:
Youtube är ju en underbar hemsida. Man kan hitta filmer om det mesta, och självklart också dressyrprogram. Det är bara att söka på det man vill ha och oftast kommer det upp en massa olika ekipage, vissa bättre filmade än andra. När man väl hittat en film där man tydligt kan se vägarna blir det lätt att följa med. Här kan man bli inspirarad av en riktigt bra ritt. Man kan också se om ekipaget på filmen några eventuella onödiga missar som man själv kan akta sig för. Kanske slarvar den med hörnpasseringen efter en sluta, eller gör otydliga övergångar i en ökning, något som man då kan lägga på minnet när det väl blir dags att rida programmet själv.

Öva själv:
När jag var yngre och tävlade klubbtävlingar med ridskoleponnysar så brukade jag springa programmet på en matta någon stans i huset, just för att det skulle fastna ordentligt. Har man istället en egen häst så behöver man ju inte springa programmet själv, man kan ju träna på det tillsammans istället. Har man tillgång till ett ridhus/ridbana med samma mått som tävlingsbanan så är det bra träning att rida igenom programmet några gånger, och kanske öva lite extra på de programdelar som känns lite knepigare. Skulle ridhuset/ridbanan vara för stort eller för litet så är inte det heller något större problem, med lite fantasi går det att öva delarna ändå. :)

Fråga andra:
Om du känner någon som ridit programmet innan så passa på att fråga om det är någonting du undrar. :) Denne kanske inte kan svara på allt, men förhoppningsvis kan du snappa upp något knep.

Skulle du mot förmodan bara ha hoppryttare runt omkring dig så finns det ju en massa hästbloggare överallt som det förmodligen går bra att fråga om det är något du undrar över.

Kommentarer

 • Fredrika Källström säger:

  Riktigt härliga mellantraver din häst gör! :D  Kram

  2011-04-25 | 00:01:08
  Bloggadress: http://tavlingsduon.blogg.se/
 • Rebecka säger:

  Sv; Vilket sammanträffande! Superbra tips som jag ska ta in! :)

  2011-12-02 | 21:45:04
  Bloggadress: http://dailyhorses.blogg.se/

Kommentera inlägget här: